31 Temmuz 2017 Pazartesi

RÖGAR

            ATIK SU RÖGARI
Bina tesisatından gelen atık sular, tek bir noktadan atık su rögarına verilir. Atık su rögarı ise bina atık sularının içine aktığı, numune almak, ölçümlerde bulunmak, atık su akımını izlemek için içine girilebilen ve özel tipleri yetkili birimlerce belirlenmiş bacalardır.
Atık su şebekelerinin ana şebekeye bağlanması ve akış doğrultusunun ve/veya seviyesinin değiştirilmesi amacıyla kullanılan, muayene ve bakım için ilgili görevlilerin ve/veya donanımların girişine olanak sağlayan, havalandırmaya ve hava dolaşımına izin veren su sızdırmaz düşey yapıya, rögar denir.Genellikle 70x70 cm çapında, bina arsası içine o yerin şartlarına uygun biçimde ve boyutta tam sızdırmaz özellikte kâgir veya betonarme olarak inşa edilir. Düz döşenmiş atık su borularına 30 m’de bir rögar yapılır. Ayrı parsellerde bulunan binalar için ayrı rögarlar yapılır.
Rögar bacaları parça beton halinde olup bu parçalar üst üste konularak istenilen yükseklik sağlanır. Bacaların içerisine girebilmek için en üste kapak konulur. Rögardan atık sular bağlantı kanalı aracılığıyla kanalizasyon borularına iletilir. Proje şartlarının elvermesi halinde iki veya daha fazla evin bir parsel rögara bağlantısı yapılabilir.
Atık su rögarları yaş ve kuru olarak iki şekilde yapılır. Yaş rögarlar, içine ulaşılabilir sızdırmaz haznelerdir. Yatay borular bu hazneye bağlanır. Atık su bu haznede dinlendiği gibi, bu hazneden borulara ulaşmak ve müdahale etmek mümkündür. Döşeme altından giden borulara konan temizleme kapaklarına ulaşabilmek için kuru rögar yapılır.
ANA RÖGAR
Binanın çevresindeki atık su rögarlarından gelen atık suların toplandığı rögardır. Her binada bir adet ana rögar bulunur. Şekli ve işleyişi yaş atık su rögarıyla aynıdır. Sadece ölçüleri 80x80 cm’dir. Ana rögardan şehir kanalizasyonuna bağlantı yapılır.

Dış atık su borularının döşenmesine şehir kanalizasyonuna bağlandığı noktadan başlanır. Kanalizasyona genellikle uygun yerlerde, bağlama ağızları bırakılmıştır. Bu yapılmamış ya da bırakılan ağzı bulmak mümkün değilse kanala bir delik açmak gerekir.
Şehir kanalı genellikle beton borudan yapılır. Delik sivri uçlu bir murçla veya kırıcı makine ile dikkatle açılır. Buraya, boru çapına eşit bir kol ağzı hazırlanır ve bol çimentolu harçla yerine tespit edilir.

              KANALİZASYON
Kanalizasyon, atık su ve sıvıların yerleşim bölgelerinden ve sanayi bölgelerinden uzaklaştırılması için kurulan boru ve kanallar (lağım) sistemidir. Kanalizasyon sistemi, boru hatlarından oluşur. Atık su ve yağmur sularını atık su arıtma tesislerine ya da diğer su kaynaklarına iletmede kullanılır.
Tarihteki ilk uygarlıklar, kentlerde taşkın yağmur sularını akıtmak için çoğu kez akaçlama sistemi kullanmışlardır. Özellikle Romalılar, hamamlardan çıkan atık suları taşıyan çok gelişmiG boşaltma sistemleri kurmuşlardır. Orta Çağda bu sistemler gerekli bakım ve onarım yapılmaması, kentlerin büyümeye başlamasıyla birlikte, pis sularla içme suyunun birbirinden yeterince ayrılamaması nedeniyle, tifo ve kolera salgınları görülmüştür. 19. yüzyıl ortalarında pis su sistemleriyle hastalıklar arasındaki ilişki anlaşılınca, atık suları arıtma ve etkili bir kanalizasyon sistemi kurma gereği ortaya çıkmıştır.

 Kanal sisteminde atık su, cazibe veya pompaj sistemleri ile taşınır.Cazibeli ana hat: Akış yer çekimi etkisi      sebebiyle oluşur, hat tam dolu olarak çalışmaz.Ana terfi hattı: Pompaj istasyonundan sıvı basınç altında      transfer edilir. Cazibeli akışın mümkün olmadığı yerlerde kullanılır.

ATIK SU TOPLAMA VE TAŞIMA SİSTEMLERİ

1. ATIK SU TOPLAMA VE TAŞIMA SİSTEMLERİ


Yeraltı suları, akarsu, göl ve denizlerde oluşan çevre kirliliğinin en önemli kaynağı atık sulardır. Atık sular, su kaynaklarını kirletmesinin yanı sıra, besin zincirine girerek gıda kirlenmesine de neden olur.
Atık suların, yerleşim yerlerinden toplanarak uzaklaştırılması ve zararsızlaştırılması gerekir. Bunun İçin; suların çeşitli kullanımlar sonucunda atık su haline dönüşerek yitirdikleri kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını geri kazandırabilmek ve/veya boşaldıkları alıcı ortamın fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirmek için fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemlerinin biri veya birkaçı bir arada uygulanır.

Evsel ve/veya endüstriyel atık suları toplayan kanalizasyon sistemi ile atık suların arıtıldığı ve arıtılmış atık suların alıcı ortama verildiği sistem ve tesislerin tamamına, atık su altyapı tesisleri denir.
Evsel veya endüstriyel atık suları, yağmur sularını toplamaya, uzaklaştırmaya ve arıtma tesislerine iletmeye yarayan, birbirleriyle bağlantılı boru ya da kanallardan oluşan sisteme, kanalizasyon sistemi denir.
Atık su oluştuğu andan itibaren arıtma tesisine gelinceye kadar kanalizasyon sisteminin farklı yapılarından geçer. ilk olarak atık su, binaların atık su tesisatından geçer. Sonrasında sırasıyla rögar, bağlantı kanalı, kanalizasyon boruları, bacalar, pompa istasyonlarından geçerek arıtma tesisine gelir.

Bina İçi Atık Su Tesisatı atık suyun sisteme girdiği ilk noktadır. içme suyu şebekesi ile binaya gelen temiz su; banyo, mutfak ve tuvalette çeşitli faaliyetler sonucu kirlenir ve atık su haline gelir. Atık sular bina içersine döşenen borular vasıtasıyla uzaklaştırılır. Yapılarda çeşitli su kullanma yerlerindeki atık pis su ve kirli suları, bina dışındaki Şehir kanalizasyonuna, kanalizasyon bulunmayan bölgelerde süzme ve çürütme çukurlarına ileten boru sistemine, bina içi atık su tesisatı denir.
Bina içi atık su tesisatı boru bölümleri, görevleri dikkate alınarak; ana boru, kolon, kat borusu, bağlantı borusu ve havalık borusu olmak üzere beş bölümde incelenir.




Bina İçi Atık Su Tesisatı Ana Borusu : binanın atık su kolonlarından, binanın 1,0 – 1,5 metre kadar dışında bulunan rögara kadar olan bölümüdür. Atık su kolonlarından gelen pis ve kirli suları binanın temel sınırları içerisinde toplayarak bina dışındaki rögara iletir. Ana borular bina içinde kullanılabilecek en kalın borulardır. Binanın atık su yükünü, bu borular taşır. Ana boru, bina dışında mutlaka bir rögara bağlanır. Ana borular en kısa yoldan bina dışına çıkartılır. Tüm kolonlar ortamına göre tek boruda toplanabildiği gibi, ayrı olarak da bina dışına çıkartılır.
Atık Su Kolonu : kat borularından gelen pis ve kirli suları ana boruya ileten dikey konumdaki borudur. Kolonlarda ana boruya geçişlerden önce temizleme parçası konur. Temizleme parçası, ana boruların tıkanması durumunda tamirat  için kullanılır. Kolonlar, ana borudan sonra olabilecek en kalın borulardır. Çapı, daire içinde kullanılan en kalın kat boru çapından az olamaz.
Atık Su Kat Borusu : katlardaki su kullanma yerlerinden gelen atık suları en yakındaki atık su kolonuna ileten, yatay, daire içi boru bölümüdür. Bu borular genellikle 50, 70 ve 100 mm çapındadır.
Atık Su Bağlantı Borusu : su kullanma yerleri ile kat borusu arasındaki küçük çaplı ve dikey atık su boru bölümüdür. En ince borular bu kısımlarda kullanılır.
Atık Su Havalık Borusu : bina içi atık su tesisatındaki açık hava basıncını sabit tutmak için yapılan boru hattına denir. Atık su boruları içerisindeki hava basıncının artı ya da eksi yönde değişmesi; sistemdeki suyun akışını engeller, kokuların binaya yayılmasını önleyen sifonlardaki suyun kaybına neden olur. Bu durumda sifon, kendisinden beklenen görevi yapamaz. Atık su kolon borusunun en son kat borusu, bağlantısından itibaren bina çatısının üzerine kadar çıkartılan boru bölümüdür. Çatıdan sonra borunun bitiş ucuna havalandırma şapkası takılır. Havalandırma, kolon borusu çapından az olamaz.

Bina içi atık su tesisatı yapım kuralları;

Kat boruları mümkün olduğu kadar kısadır.
Borular suyun akışını kolaylaştıracak şekilde eklenir.
Düşeyden yataya geçen boru tesisatı noktalarında, yay dirsek veya iki açık dirsek kullanılır. Alt kata döşenen ana borular bina dışına en kısa yoldan çıkarılır.
Her kolonun erişilebilecek en alt noktasına bir temizleme kapağı konur. Yatay borulara %2 eğim verilir.
Zemin üzerinde döşenen boru altı ve yanları ince kumla beslenerek sert cisimlerden korunur.
Her kolon mutlaka çapı değişmeden çatı üzerine kadar çıkarılmalı, üzerine havalık borusu ve şapkası takılır. Atık su boru ağızları, döşeme ve duvara bağlanacak tesisat uç malzemesinin cins ve özelliğine göre uygun ölçülerde bırakılır.
Atık su ağızlarının içine pislik, harç ve benzeri maddelerin gitmesini önlemek için geçici olarak kapatılır.
Atık su tesisatında kullanılan PVC boruların, birbirine eklenmesinde mutlaka uygun boru contaları kullanılmalı ve iyi bir sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmesi gerekir.

Bina Dışı Atık Su Tesisatı

Binalardaki bütün atık sular tek bir noktadan geçirilerek rögara bağlanır. Atık suları kanalizasyon sistemine
ileten, rögar ile atık su kanalı arasında yer alan, mülk sahibine ait kanala, bağlantı kanalı denir.
Kanalizasyon sisteminin olduğu yerlerde her bina atık sularını kanalizasyona vermekle yükümlüdür. Kanalizasyona atık sularını vermek isteyen bir mülk sahibi yetkili kurumlara giderek gerekli bilgileri alır; bu bilgiler ışığında bağlantı kanalını yapar ve yetkili kurumlardan gelen kişiler nezaretinde bağlantı kanalını kanalizasyona bağlar.

Bina dışı atık su tesisatı

Bina dışı atık su tesisatında kullanılacak boru seçimi uygulanmasına genellikle yeteri kadar önem verilmez. Bina içi atık su tesisatının görevini sürekli ve tam olarak yapabilmesi, bina dışı atık su tesisatının sağlıklı çalışmasına bağlıdır.

4 Temmuz 2017 Salı

Kağıthane Vidanjör

Hambel inşaat olarak, İstanbul' un tüm ilçelerine profesyonel ekibimizle vidanjör hizmeti vermekteyiz.
iletişim: 05532432457
Kağıthane kanal açma kanal temizleme ve vidanjör alanlarına, Nufüs yoğunluğu beraberinde kanalizasyonlarda tıkanıklık oluşmasına sebep olması nedeniyle çok ihtiyaç duyulur. Kağıthane’ de vidanjör hizmetini profesyonel ekibimizle yapmaktayız, bunun yanında kanal açma, kanal temizleme, kanal görüntüleme hizmeti sunmaktayız. Bizlere ulaşmanız doğrultusunda ekibimiz hizmeti vereceğimiz yere gelir sorunu tespit eder ve gerekli çalışmayı uygular. Yaptığımız temizliğin ve onarımın kanal içerisinde görüntüsü alıp sizlere dijital ve yazılı ortamda raporunu hazırlar. Bünyemizde bulundurduğumuz kanal temizleme aracı, kombine, kuka, vidanjör basınçlı su ile kanalı açar, vakum sistemiyle katı atıkları çeker. Kanal görüntüleme aracı, robotu ve ekipmanları ile kanal görüntüleri alınır. Kanaldaki arızalar tespit edilir ve yine ayrı araçla onarımını yapar.
Kağıthane Vidanjör Hizmeti
Bulundurduğumuz araç sayısı nedeniyle, hiçbir iş askıya alınmaz ve en kısa sürede çağrıldığımız yere ulaşımımızı sağlarız.
Vidanjör Hizmeti İçin Ücretsiz Tespit

          Vidanjör hizmeti için çağrıldığımız yere profesyonel ekimiz giderek incelemelerini yapar ve bu doğrultuda yetkilimizi bilgilendirir. Ücretsiz tespit sonucu çağrıldığımız bölge yetkilisini vidanjör hizmeti almak istiyorsa çalışmalara başlanılır. Kağıthane ’ de vidanjör hizmeti almak istiyorsanız 7/24 ulaşabileceğiniz İletişim Numaramız 05532432457


Müşteri memnuniyeti esastır anlayışını felsefemiz edinmiş ve sizlere daima kusursuz, kaliteli, güvenilir hizmet vermekten onur duyarız.

HAMBEL İNŞAAT

SON TEKNOLOJİYLE ÇEVRE SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN DURUMLARA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ
Ülkemizdeki alt yapı sorunlarından en önemlisi kanalizasyon borularının periyodik bakımlarının yapılmamasıdır. Periyodik bakımları yapılmayan kanalizasyon boruları içerisinde zamanla suda erimeyen maddeler birikir. Bu yüzden kanalizasyon boruları tıkanır. Kanalizasyon borularının tıkanması sonucunda bodrum katları ve sokakları pis sular kaplar. Bu durumda bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarır. Kanalizasyon borularının düzenli bakımlarının yapılması çevre sağlığı açısından oldukça önemlidir. Düzenli bakımların yapılması ve olası tıkanıklıkların önlenmesi içinde profesyonel ekiplere ihtiyaç duyarız. Hambel İnşaat şirketi de son teknolojik aletleriyle ve profesyonel ekibiyle kanalizasyon borularının periyodik bakımlarını yapmaktadır. Şirketimiz birçok ilçe ve ilin periyodik kanalizasyon ve alt yapı bakımlarını yaparak çevre sağlığına olan katkısını ortaya koymuştur.
KANALİZASYON BORULARININ DÜZENLİ PERİDİYODİK BAKIMLARI YAPILMALI
Ülkemizde kanalizasyon ve alt yapı sistemlerinin periyodik bakımlarının yapılması için son teknolojik sistemleri kullanmaktayız. Profesyonel ekiplerimiz sizden çağrı aldığı an olay yerine gelerek sizlerin sağlıklarını tehdit eden durumlara karşı hemen önlemler almaktadır. Nüfusun hızla artması ve şehirleşmenin her yere yayılması kanalizasyon ve alt yapı sistemleri üzerindeki yükü de arttırmıştır. Bu yüzden kanalizasyon sistemleri daha fazla tıkanır duruma gelmiştir. Düzenli bakımların yapılmaması olası hastalıklara davetiye çıkarırken gelişmiş şehirlere yakışmayan görüntülerinde ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Kanalların tıkanması sonucunda ortaya çıkan sorunlar hepimiz için büyük bir tehdittir. Eskiden kanalların bakımlarının yapılması için insan gücüne dayalı çalışma sistemleri kullanılırdı. Fakat şimdi kanalların temizlenmesinde teknolojik gelişmelerden yararlanılıyor. Hambel İnşaat şirketi de dünyayla eş zamanlı olan son teknolojik aygıtlarıyla alt yapı sistemlerindeki tıkanıkları önlüyor. Kanalizasyon temizleme görevlerinde Vidanjör denilen aracımızla foseptik kuyu ve benzeri yerlerde olan atık sularını çekiyoruz. Kuka denilen aletimizle kanal içerisinde tıkanıklığa neden olan katı atıkları basınçlı su ile parçalıyoruz. Bu sayede kanalizasyon içerisindeki akışın devamlılığını sağlıyoruz. Kombine Kanal Temizleme Aracımız ile kanal içerisinde basınçlı suyla parçalanan katı atıkları ve birikintileri rögar bacalarından vakum sistemi ile emerek tank içerisine aktarılmasını sağlıyoruz. Son teknolojik aygıtlarla yaptığımız bu işlemler sayesinde yaşadığımız çevrenin daha sağlıklı hale gelmesini sağlıyoruz.
ROBOTLARIMIZ SORUNLARI ANINDA TESPİT EDİYOR
Alt yapı sistemlerinde ortaya çıkan arızaların tespiti ve görüntülenmesi içinde son teknolojik cihazları kullanıyoruz.  Değişik çaplardaki kanalizasyon hatlarında ve de 200mm’den 2000mm’ye kadar her tip borularda meydana gelen tıkanmaları ve problemleri tespit etmek için kanal görüntüleme robotlarını kullanıyoruz. Robotlarımızla yaptığımız işlemlerden sonra verileri analiz ederek gerekli raporlamaları yapıyoruz. Bu sayede gelecekteki olası problemlerinde önüne geçmeye çalışıyoruz. Günümüzde giderek artan trafik sıkışıklığı ve yoğun yapılaşma yüzünden artık açık kazılar yapmak tercih edilen bir yöntem değil. Hambel İnşaat şirketi olarak bu yüzden RoboCam robotlarıyla kanalizasyon içerisindeki problemleri anında tespit edebiliyoruz. Operatörlerimiz tarafından yönlendirilen bu robotlarla çekilen görüntüler anında araçlarımızın içerisinde bulunan monitörlere yansıtılıyor.
AMACIMIZ SİZLERİN SAĞLIĞI İÇİN MÜCADE ETMEK

Hambel İnşaat Şirketi olarak çevre sağlığını direk ilgilendiren alt yapı ve kanalizasyon sistemleri üzerinde son teknolojiyi kullanarak sorunlara anında müdahale ediyoruz. Hizmetimizdeki temel amacımız insan sağlığının korunması ve de sizlerin memnuniyetidir.