9 Ağustos 2017 Çarşamba

istanbul'un kanalizasyonu nereye akıyor?

ARITMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

Atıklar, arıtma tesislerinde çamur uzaklaştırma, işlemi yoğunlaştırma, stabilizasyon ve susuzlaştırma olmak üzere temelde üç ana aşamadan oluşan işlemden geçer.

YERİN 20 METRE ALTINDA BİRİKİYOR

Kanalizasyon, mazgal ve rogar yolu ile yeraltı sisteminden gelen atık sular, yerin 20 metre altında bir haznede birikir. Gelen ilk sular kalın ızgara denen bir sistemle süzülür. (Bunlar sandalyeden kazağa kadar pek çok şey olabiliyor.) 

Kalın ızgaradan geçip tesis içindeki bir başka haznede biriken sular, çok güçlü pompalar ile yerin 10 metre yukarısına aktarılır ve ince ızgaralara doğru atıksular yönlendirilir. Burada da kalın ızgaradan kaçan küçük atıklar ayrıştırılır. Bunlar da jilet, prezervatif, mouse, telefon, kağıt para, ıslak mendil gibi şeylerdir. Ayrıştırılan bu atıklar konteynerlerde biriktirilir ve her akşam kamyonlarla çöplüklere götürülür. 

DIŞKI HAVUZLARI

İnce ızgaradan geçen atıksular 4 adet havuzda yönlendirirler. Burada da dışkılar dibe çöker. Bu dibe inen dışkılar kilometrelerce yol katettikten sonra incelerek dağılır ve kum haline gelir. Dibe çöken bu kumlar da sintine pompalariyla yukarıya aktarılır ve bant sistemiyle ayrı konteynırlara aktarılıp kamyonlarla çöplüklerin belirlenmiş bölümlerine dökülür.

TEMİZLENEN SU YER ALTINA

İnce kum haline dönüşen dışkılardan arındırılan sular tekrar yeraltına gönderilir. 

Arıtma çamurları, organik maddeler, azot, fosfor gibi bileşiklerce zenginleştirilmiş bir son üründür. Günümüzde gelişen çevre bilinci sayesinde çamur, bir yerde depolanıp uzaklaştırılmak yerine, geri kazanılmakta ve pek çok alanda yeniden kullanılmaktadır.

İŞTE PİSLİĞİN SON ADRESİ

Baltalimanı tesis çıkışından başlayan eğim boğaz çıkışına doğru 70 metreye kadar iner. Boğazda tespit edilmiş iki akıntı vardır. Üst akıntı dediğimiz birinci akıntı Karadeniz'den Marmara'ya doğru, alt akıntı ise Marmara'dan Karadeniz'e doğru gider.


70 metreden denize bırakılan atık sular Karadeniz'e dogru hızlıca yol alır. Uzun yolculuktan sonra Karadeniz de 300 metreye kadar inen sular orada takılır ve akıntı farkından dolayı da su yüzeyine çıkamaz.

3 Ağustos 2017 Perşembe

kanalizasyon hatları

Kanalizasyon tüm şehrin atık su hatlarının ve yağmur suyu hatlarının toplandığı yerdir. Kanalizasyon da zaman zaman tahribatlar meydana gelebilir. Bu tahribatlar hatlardaki künk adı verilen silindir beton kütlelerinin kırılması çatlaması halinde meydana gelebilir. Künklerin kırılmasına bazen ağaç kökleri neden olmaktadır. Ancak sadece doğanın değil insanların duyarsızlığı kanallarda tahribatlara ve tıkanmalara sebep olabilir. Özellikle klozetlerden atılan ıslak mendil ciddi tehlike arz eder. İçerisinde bulundurduğu maddeler sebebiyle ıslak mendil kanalda bir beton etkisi yaparak kanaldaki suyun akışını engelleyebilir. Ardından gelen tüm atıklar aynı yerde toplanmaya başlar ve zamanla rögar taşmaları olabilir.
Genelde insanlar taşma veya tıkanma olduğunda vidanjör aracını bilirler, aslında vidanjör aracı sadece kanaldaki suyu çeker. Bu, duruma göre kalıcı duruma göre geçici bir işlemdir.
Kanalda sorunun ne olduğunu bilmek bu hususta önemlidir. Sorunu tespit etmek üzerine kanal görüntüleme aracı ve ekipmanları devreye girer. Kamera robotu kanalizasyon hatlarına girecek ölçülerde imal edilmiştir ve üzerine takılan kamera sayesinde kanaldaki sorunları görüntüler. Eğer tıkanıklık var ise vidanjör suyu çekse de tıkanıklığı gideremez bu durumda kombine aracı gereklidir. Kombine aracı yüksek basınçlı su ile tıkanıklığı açarken diğer yandan kirli suyu çeken bir sistemle üretilmiştir. Ancak kombine aracıda künkler deki tahribatlara bir şey yapamaz, işte bu durumda görüntüsü alınan  yerin sorunu tespit edilip nokta kazı dediğimiz, yani kanalın bulunduğu yeri baştan sona kazmak yerine sadece sorunun olduğu yerin kazınıp künkün değiştirilmesi veya bakımının yapılması gerekir.
Bu yazının faydası olduğunu umarak tüm insanlardan çevre ve kendi sağlığımız için klozetlere herhangi bir atık madde atmamalarını sağlamayı hedefliyoruz.
Özellikle ciddi yağmur yağışlarında kanallardaki suların taşması ,yağmur suyu ve kanalizasyon suyunun birleşmesi zararlı bakterilerin ortaya çıkışını,üremesini sağlamaktadır.