ARITMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
Atıklar, arıtma tesislerinde çamur uzaklaştırma, işlemi yoğunlaştırma, stabilizasyon ve susuzlaştırma olmak üzere temelde üç ana aşamadan oluşan işlemden geçer.
YERİN 20 METRE ALTINDA BİRİKİYOR
Kanalizasyon, mazgal ve rogar yolu ile yeraltı sisteminden gelen atık sular, yerin 20 metre altında bir haznede birikir. Gelen ilk sular kalın ızgara denen bir sistemle süzülür. (Bunlar sandalyeden kazağa kadar pek çok şey olabiliyor.)
Kalın ızgaradan geçip tesis içindeki bir başka haznede biriken sular, çok güçlü pompalar ile yerin 10 metre yukarısına aktarılır ve ince ızgaralara doğru atıksular yönlendirilir. Burada da kalın ızgaradan kaçan küçük atıklar ayrıştırılır. Bunlar da jilet, prezervatif, mouse, telefon, kağıt para, ıslak mendil gibi şeylerdir. Ayrıştırılan bu atıklar konteynerlerde biriktirilir ve her akşam kamyonlarla çöplüklere götürülür.
DIŞKI HAVUZLARI
İnce ızgaradan geçen atıksular 4 adet havuzda yönlendirirler. Burada da dışkılar dibe çöker. Bu dibe inen dışkılar kilometrelerce yol katettikten sonra incelerek dağılır ve kum haline gelir. Dibe çöken bu kumlar da sintine pompalariyla yukarıya aktarılır ve bant sistemiyle ayrı konteynırlara aktarılıp kamyonlarla çöplüklerin belirlenmiş bölümlerine dökülür.
TEMİZLENEN SU YER ALTINA
İnce kum haline dönüşen dışkılardan arındırılan sular tekrar yeraltına gönderilir.
Arıtma çamurları, organik maddeler, azot, fosfor gibi bileşiklerce zenginleştirilmiş bir son üründür. Günümüzde gelişen çevre bilinci sayesinde çamur, bir yerde depolanıp uzaklaştırılmak yerine, geri kazanılmakta ve pek çok alanda yeniden kullanılmaktadır.
İŞTE PİSLİĞİN SON ADRESİ
Baltalimanı tesis çıkışından başlayan eğim boğaz çıkışına doğru 70 metreye kadar iner. Boğazda tespit edilmiş iki akıntı vardır. Üst akıntı dediğimiz birinci akıntı Karadeniz'den Marmara'ya doğru, alt akıntı ise Marmara'dan Karadeniz'e doğru gider.
70 metreden denize bırakılan atık sular Karadeniz'e dogru hızlıca yol alır. Uzun yolculuktan sonra Karadeniz de 300 metreye kadar inen sular orada takılır ve akıntı farkından dolayı da su yüzeyine çıkamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder