25 Ekim 2017 Çarşamba

Kanalizasyon sisteminin tarihçesi

Su temini her zaman insan yaşamı için en temel gereksinim olsa da, atıksu uzaklaştırma ancak uzunca bir süre sonra - cogunlukla da gecikmiş olarak - zorunlu hale gelmiştir.
Her nerede yerleşim yerleri, şehirler ve kasabalar kurulduysa rezervuar atıkları, pissu ve atiksular caddeleri, yolları ve diger açık alanlan kirletmiş, korkunç. kokuların yanısıra hastalıklara ve salgınlara neden olmuştur. Su kirliliği oluşmuş ve yeraltı suları içilemez hale gelmiştir.
İlk kanalizasyon sistemi M.Ö.3000 ve 2000 yılları arasında Girit adasında bulunan Knossos Sarayı’nın altında kurulmuştur. Tuğla kaplama kanalları ve terrakotta (kil ve toprak karışımı) boruları yağmur suyu, kullanım suları ve atiksularının uzaklaştrılmasında kullanılmıştır.
Romalıların yaptıkları, kullanılan suyun şehir dışına aktarılmasını sağlayan ve Cloaca Maxima olarak adlandırılan kanalizasyon sistemi, inşaatından 2500 yıl sonra, bugünkü Roma’da halen kullanılmaktadır. Buradan gelen su Tiber nehrine akıtılmaktaydı (Almanya’da bulunan Koln şehrinde de Romalılar zamanında yapılmış, kanalizasyon sistemleri mevcuttur ve bu yeraltı kanallarının içinde hala yürünebilmektedir).
Bunu takip eden binlerce yılda daha ileri bir teknik gelişme olmadigindan, 19. yuzyılın sonlarına kadar arıtılmamış, pissular, nehirlere, göllere ve denizlere akıtılıyordu. Endüstrileşme ve şehirlerin gelişmesiyle verimli atıksu uzaklaştırma bir zorunluluk haline gelmiştir.
Ülkemizde 1980 lere gelene dek ( makinalaşma henüz başlamamışken ) el ile tokmaklanarak sıkıştırılan beton harcı KÜNK adıyla üretilerek pissuların uzaklaştırılmasında kullanılmaktaydı. İlk makinalaşmayla beraber BÜZ adıyla üretilen BETON BORULAR nisbeten daha kaliteli ve ek parçalarıyla uygulama kolaylığı getirse de mukavemet ve sızdırmazlık gibi önemli hususlar için yeterli gelmemiş, sanayileşen sektörün 1990 larda BETON BORU üretimine başlamasıyla çevrenin korunmasında çevreci altyapı elemanları kullanılmış ve kalıcı, ekonomik, uzun ömürlü, uygulama kolaylığı gibi temel konular için performans artırıcı çözümler üretilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder