1 Aralık 2017 Cuma

SANAYİ ALANLARI ALT YAPI TEMİZLİĞİ

Sanayi kuruluşları sahipleri yapılan üretimin en iyisini müşterilerine sunmak amacı ile bünyesinde iş verdiği personelleriyle hayallerini ve hedeflerini ileriye taşımayı amaçlar.

Amaçlara yürürken gözle görünmeyecek olumsuz durumlara kendini nasıl hazırlar?
- Sanayi çevresinde yapılmış olan ızgaralar imalatlarında ki sorunlar.
- Kanalizasyon atık yoğunluğunun artarak su basması
- Tespit edilemeyen çökme kanallarda kayma
- Yoğun yağmur yağması sonucu gider yolunu tıkayan su baskınları
- Atık sonucu etrafa yayılan kötü kokular, işçinin memnuniyetini düşürmektedir
- Stoklanmış malzeme alanının etkilenmesi ve özelliğini kaybetmesi

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
- Aylık yapılması gereken kontroller ve yayılan koku durumunda tespit yapılması,gaz oranı ölçümü sağlanması
- Yağışlı gümler öncesi kanalizasyon hatlarının temizlenmesi,
- 3 aylık periyodik temizlik yapılması
- Temizlenen kanalların görüntüsü alınması ve iç onarım gereken alanlara noktasal kazı yapılarak arızaların giderilmesi

Sosyal Medya

Hambel İnşaat  bünyesinde bulunan kanal temizleme, kanal görüntüleme,  inşaat, altyapı gibi hizmetleri uzman kadromuz ile sunmaktayız.  Bu projeleri görmek ve incelemek için bizi takip ediniz.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100004015860491
https://www.instagram.com/hambelinsaat/

#kanalgörüntüleme #kanaltemizleme #kanalizasyon #kanalizasyongörüntüleme #kanalizasyontemizleme #altyapı
#noktasalkazı #periyodikbakım #kanalgörüntülemerobotu  #arızatespitr #istanbul #hambel
#vidanjör #yağmursuyuçekimi #evselatık #atıkçekimi #kanalarıza #okul #lise #ilkokul #anaokulu #üniversite #lisans #önlisans #kolej #özelokul #eğitim #çocuk #sağlık #ortaokul
#öncesağlık eğitimkurumları #millieğitim #millieğitimbakanlığı

Hambel İnşaat uzman mimarlık ekibimiz

www.hambelinsaat.com

İnşaat sektöründe güzel projelere imza atan firmamız uzman kadrosu ile mimarlık hizmetleri sunmaktadır. Hayellerinize bizimde katkımız olsun istiyoruz.


#kanalgörüntüleme #kanaltemizleme #kanalizasyon #kanalizasyongörüntüleme #kanalizasyontemizleme #altyapı
#noktasalkazı #periyodikbakım #kanalgörüntülemerobotu  #arızatespitr #istanbul #hambel
#vidanjör #yağmursuyuçekimi #evselatık #atıkçekimi #kanalarıza #okul #lise #ilkokul #anaokulu #üniversite #lisans #önlisans #kolej #özelokul #eğitim #çocuk #sağlık #ortaokul 
#öncesağlık eğitimkurumları #millieğitim #millieğitimbakanlığı

30 Kasım 2017 Perşembe

Altyapı'nın önemi

Gündelik hayatta rutin olarak kullanmış olduğumuz altyapı sistemleri belirli dönemlerde kullanılmaz hale gelebilmektedir. Tuvalet, mutfak, banyo giderlerine bırakılan katı ve sıvı maddeler belirli bir süre sonra tıkayabilmektedir. Nüfüsün yoğunlaşmasıyla yer altı atık su hatlarının temizlenmesi, bakım onarımın yapılması gerekmektedir. Bu hizmeti siz değerli müşterilerimize sunmak ve bizi tercih etmenizdeki farkımızı sergilemek isteriz. Bize ULAŞINIZ.

28 Kasım 2017 Salı

Eğitimcilerin Dikkatine

- Eğitim alanlarında bulunan yağmur suyu hattı, kanalizasyon hattı tıkanıkları çevreye mikrop saçması sonucu öğrencilerimizin sağlığını tehdit eder. Eğitim kurumlarına tavsiyemiz yıllık periyodik bakımlarını yaptırmalarıdır. Eğitime verilen değeri kapsayan çalışmalarımız devam etmektedir.



#eğitim #kanal #kanalizasyon #kanaltemizleme#kanalizasyontemizleme #periyodikbakım #istanbul #kanalgörüntüleme #kanalizasyongörüntüleme #kapsamlıbakım #altyapı #noktasalkazı #kazı #hambel #görüntülemerobotu #rapor #atık #evselatık #yağmursuyu #kanalizasyonçekimi #yağmursuyuçekmici 

26 Kasım 2017 Pazar

Proje yöneticilerinin dikkatine

Proje yöneticilerinin dikkatine altyapı, kanalizasyon imalatlarının görsel olarak talep ediniz. Bu sizin projenizi korur taahhüt işlerinizde gelecek maddi zararlara karşı belge niteliğinde olmaktadır. 



24 Kasım 2017 Cuma

Vidanjör nedir?

Vidanjör araçları genellikle kanal ve kanalizasyon tıkanmaları, foseptik kuyularının özellikle tıkanması sonucunda ihtiyaç duyulur.Vidanjör ayrıca fabrika atıkları veya iş yerlerindeki kimyasal ve evsel atık ürünlerinin temizliği içinde kullanılır, bunlar örneğin plastik fabrikalarının veya kimyevi işlemlerle üretim yapan fabrikaların atıklarının temizliği başta gelmektedir. Diğer yandan iş yerinizde yemek veya evinizden çıkabilecek evsel atıklarında temizlik işlemlerini vidanjör hizmeti sağlayan firmalar yapmaktadır.
Yağmur suyu gibi sorun yaratabilecek yerlerinde vidanjör yardımı ile kolayca problemleri ortadan kaldırmak için kullanılır.
ACİL vidanjör hattı : 0532 617 32 38

#vidanjör #yağmursuyu #yağmursuyuçekimi #foseptik #kanaltemizleme #kanalgörüntüleme #kanalgörüntülemerobotu #noktasalkazı #inşaat #istanbul #altyapı #hambel #vidanjörhattı 

2 Kasım 2017 Perşembe

ÜRETİCİLERİN DİKKATİNE

Üretim alanlarının alt yapı kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının bakım onarım ve temizlenmesi neden önemlidir ? Çünkü üreticiler her zaman bir ürünü markalaştırmayı ve bunu geliştirip satmayı hedefler bu nedenle üretim alanlarını sürekli yeniler ve göze güzel hitap edecek şekilde yatırımlar yaparlar fabrika, depo alanlarını temiz ve düzenli tutarlar .Ancak gözle görünmeyen alt yapı kanalizasyon giderleri , yağmursuyu giderleri kanalizasyon hatları üretilen ürün kadar önemlidir .Ani sağanak yağışlarda bir çok kuruluş alt yapı giderleri ve yağmursuyu giderlerini önemsemeyerek maddi zarara uğramıştır  satışa hazır stokta bulunan ürün , verilen emek ,yatırılan finans kaynağı ,alt yapı kanalizasyon temizleme ve tespit bakım onarımı yapılmadığından dolayı kaybedilmiştir.Üretici vermiş olduğu teslimat sürecini kaçırmış ve anlaşma iptali gibi durumlarla karşı karşıya kalmıştır.Bu gibi durumların yaşanmaması adına sizlere hizmetlerimizi aktarmayı ve çözüme beraber ulaşmayı tavsiye ederiz.
İŞLEM AŞAMALARI
ÇEVRE VE İŞÇİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINIR
FABRİKA ALT YAPI YAĞMUR SUYU, KANALİZASYON GİDERLERİ AKIŞ YÖNLERİ DOLULUK ORANLARI TESPİT EDİLİR
FABRİKA ETRAFINDAKİ VE İÇERİSİNDEKİ BACALAR , IZGARALAR KOMBİNE ARACI İLE VAKUM YAPILARAK TEMİZLENİR

30 Ekim 2017 Pazartesi

SİTE YÖNETİCİLERİNİN DİKKATİNE

Sayın site yöneticileri ;

Türkiye'de ve İstanbul'da başlamış büyük projelerden birisi de kentsel dönüşümdür. Türkiye'nin gelişmesinde yaşam standartlarının yükselişi ve sektörel kalkınmayı beraberinde getiren bir lokomotif olmuştur. A'dan Z'ye bütün sektörlerde iyileştirme ve geliştirmenin hızlandığı görülmektedir. Talepler üzerine yeni iş kapıları açan kentsel dönüşüm projeleri Türkiye'nin dünyada sıçrama yapmasını sağlamıştır. Projenin öne çıkarttığı birçok sektörlerden biriside site yönetimi  adı altında genel hizmet kavramları gelmektedir. Burada Hambel İnşaatı bağlayan en büyük aktör konut sayısı fazla olan sitelerdir. Yoğunluğun aşırı olduğu bu sitelerde site yönetimlerinin yönetmeliğinde geçerli olan ve yönetim biriminin yapması gereken hizmetlerin başında gelen site sakinlerinin huzurunu sağlamaktır. Site yöneticilerine çağrımız şu yöndedir.

  • Genel kanalizasyon hatlarının temizlenmesi ve periyodik bakımlarının yapılması
  • Toplanan aidatın doğru ve ekonomik kullanılması
  • Alınan hizmetin karşılığında garanti ve teminatlı sözleşme yapılması 
  • Ve bunun sorumluluğunun önemine çok dikkat edilmesidir.
Hambel inşaat olarak siz site yöneticilerine istediğiniz koşullarda çalışma teklifini değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
www.hambelinsaat.com

25 Ekim 2017 Çarşamba

Kanalizasyon sisteminin tarihçesi

Su temini her zaman insan yaşamı için en temel gereksinim olsa da, atıksu uzaklaştırma ancak uzunca bir süre sonra - cogunlukla da gecikmiş olarak - zorunlu hale gelmiştir.
Her nerede yerleşim yerleri, şehirler ve kasabalar kurulduysa rezervuar atıkları, pissu ve atiksular caddeleri, yolları ve diger açık alanlan kirletmiş, korkunç. kokuların yanısıra hastalıklara ve salgınlara neden olmuştur. Su kirliliği oluşmuş ve yeraltı suları içilemez hale gelmiştir.
İlk kanalizasyon sistemi M.Ö.3000 ve 2000 yılları arasında Girit adasında bulunan Knossos Sarayı’nın altında kurulmuştur. Tuğla kaplama kanalları ve terrakotta (kil ve toprak karışımı) boruları yağmur suyu, kullanım suları ve atiksularının uzaklaştrılmasında kullanılmıştır.
Romalıların yaptıkları, kullanılan suyun şehir dışına aktarılmasını sağlayan ve Cloaca Maxima olarak adlandırılan kanalizasyon sistemi, inşaatından 2500 yıl sonra, bugünkü Roma’da halen kullanılmaktadır. Buradan gelen su Tiber nehrine akıtılmaktaydı (Almanya’da bulunan Koln şehrinde de Romalılar zamanında yapılmış, kanalizasyon sistemleri mevcuttur ve bu yeraltı kanallarının içinde hala yürünebilmektedir).
Bunu takip eden binlerce yılda daha ileri bir teknik gelişme olmadigindan, 19. yuzyılın sonlarına kadar arıtılmamış, pissular, nehirlere, göllere ve denizlere akıtılıyordu. Endüstrileşme ve şehirlerin gelişmesiyle verimli atıksu uzaklaştırma bir zorunluluk haline gelmiştir.
Ülkemizde 1980 lere gelene dek ( makinalaşma henüz başlamamışken ) el ile tokmaklanarak sıkıştırılan beton harcı KÜNK adıyla üretilerek pissuların uzaklaştırılmasında kullanılmaktaydı. İlk makinalaşmayla beraber BÜZ adıyla üretilen BETON BORULAR nisbeten daha kaliteli ve ek parçalarıyla uygulama kolaylığı getirse de mukavemet ve sızdırmazlık gibi önemli hususlar için yeterli gelmemiş, sanayileşen sektörün 1990 larda BETON BORU üretimine başlamasıyla çevrenin korunmasında çevreci altyapı elemanları kullanılmış ve kalıcı, ekonomik, uzun ömürlü, uygulama kolaylığı gibi temel konular için performans artırıcı çözümler üretilmiştir.

14 Ekim 2017 Cumartesi

Kanalizasyon temizliğinin önemi

Üretim alanlarının alt yapı kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının bakım onarım ve temizlenmesi neden önemlidir ?
Çünkü
Üreticiler her zaman bir ürünü markalaştırmayı ve bunu geliştirip satmayı hedefler bu nedenle üretim alanlarını sürekli yeniler ve göze güzel hitap edecek şekilde yatırımlar yaparlar fabrika, depo alanlarını temiz ve düzenli tutarlar .
Ancak gözle görünmeyen alt yapı kanalizasyon giderleri , yağmursuyu giderleri kanalizasyon hatları  üretilen ürün  kadar önemlidir .
Ani sağanak yağışlarda bir çok kuruluş alt yapı giderleri ve yağmursuyu giderlerini önemsemeyerek maddi zarara uğramıştır   satışa hazır stokta bulunan ürün  , verilen  emek ,yatırılan finans kaynağı  ,alt yapı kanalizasyon temizleme ve tespit bakım onarımı yapılmadığından dolayı kaybedilmiştir.
Üretici vermiş olduğu teslimat sürecini kaçırmış ve anlaşma iptali  gibi durumlarla karşı karşıya kalmıştır.

Bu gibi durumların yaşanmaması adına sizlere hizmetlerimizi aktarmayı  ve çözüme beraber ulaşmayı tavsiye ederiz.

İŞLEM AŞAMALARI
Çevre ve işçi güvenlik önlemleri alınır.
Fabrikanızın yağmursuyu ve kanalizasyon giderleri akış yönü ve doluluk oranlarının tespiti yapılır iç ve dış.
Fabrika etrafındaki ızgaralar ve kanalizasyon bacaları  kombine aracı ile vakum yapılarak temizlenir.
Baca aralarındaki hatlar yüksek basınçlı su ile detaylı temizlenerek vakum yapılır.
Yapılan temizlik  işlemi sonrasında.
Gider hatlarının görüntüsü alınır ve cd ortamında rapor haline getirilir
ÇÖKME TIKANIKLIK AKIŞ YÖNÜ ARIZALARININ  TESPİTİ YAPILIR VE  GEREKLİ GÖRÜLÜRSE BAKIM ONARIM FALİYETİ BAŞLAR
NOKTASAL KAZI YAPILARAK MÜDAHELE EDİLİR YAPILAN İŞLEMİN TEKRAR GÖRÜNTÜSÜ ALINIR
AKIŞ YÖNÜNÜN AÇILMASI İLE BİRLİKTE  İŞLEM TAMAMLANIR .
HAMBEL İNŞAAT GÜVENCESİ İLE OLUMSUZ KOŞULLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ TEMENNİ EDERİZ.

www.hambelinsaat.com

7 Ekim 2017 Cumartesi

Vidanjör hizmetleri 05532432452

Türkiyenin heryerine vidanjör hizmeti vermekteyiz. 05532432452
Arnavutköy vidanjör
Ataşehir vidanjör
Avcılar vidanjör
Bağcılar vidanjör
Bahçelievler vidanjör
Bakırköy vidanjör
Başakşehir vidanjör
Bayrampaşa vidanjör
Beşiktaş vidanjör
Beykoz vidanjör
Beylikdüzü vidanjör
Beyoğlu vidanjör
Büyükçekmece vidanjör
Çatalca vidanjör
Çekmeköy vidanjör
Esenler vidanjör 
Esenyurt vidanjör
Eyüp vidanjör
Fatih vidanjör
Gaziosmanpaşa vidanjör
Güngören vidanjör
Kadıköy vidanjör
Kâğıthane vidanjör
Kartal vidanjör
Küçükçekmece
Maltepe vidanjör
Pendik vidanjör
Sancaktepe vidanjör
Sarıyer vidanjör
Silivri vidanjör
Sultanbeyli vidanjör
Sultangazi vidanjör
Şile vidanjör
Şişli vidanjör
Tuzla vidanjör
Ümraniye vidanjör
Üsküdar vidanjör
Zeytinburnu vidanjör
Ataşehir vidanjör
Beykoz vidanjör
Çekmeköy vidanjör
Kadıköy vidanjör
Kartal vidanjör
Maltepe vidanjör
Pendik vidanjör
Sancaktepe vidanjör
Sultanbeyli vidanjör
Şile vidanjör
Tuzla vidanjör
Ümraniye vidanjör

Üsküdar  vidanjör

25 Eylül 2017 Pazartesi

www.hambelinsaat.com

Web sitemizi yeniledik.
www.hambelinsaat.com
Siz değerli müşterilerimizin web sitemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

21 Eylül 2017 Perşembe

ATIK SU ARITMA SİSTEMLERİ

Dünyada su kaynaklara hızla azalmaktadır. Bu kaynaklar arasında içilebilir kalitede olan su kaynakları da azalarak tükenme noktasına gelmiştir. Diğer yandan bir şekilde arıtılmadan alıcı ortamlara bırakılan atık sular, miktarı her geçen gün azalan su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle var olan su kaynaklarının kirletilmemesi ve su kaynaklarının daha verimli kullanılması için atık suların arıtılması gerekmektedir. Arıtılan bu atık sular su karakterlerine göre çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.
Hızla azalan su kaynaklarının insanlık için çok önemli olduğu kabul edilerek, atık suların uygun arıtma işlemine tabi tutularak arıtılmasından sonra istenilen değerleri sağlaması halinde çeşitli alanlarda kullanılması mümkündür. Pissu Arıtma işlemi, gün geçtikçe hızlı bir şekilde kirlenmekte olan temel yaşam kaynağı suyun ıslah edilmesi işlemidir.
Atık su: evlerden, sanayi tesislerinden farklı ticari işletmelerden, kurumlardan ve benzer binalardan kullanıldıktan sonra boşaltılan sular atık su olarak tanımlanmaktadır. Bu sular insan ve hayvan dışkısı ve idrarı ile grisu denilen banyo, lavabo ve mutfaklardan kullanım sonucu kirlenen sulardan ibarettir.

Atık Suların Fiziksel Özellikleri

Toplam katı madde: Ortalama olarak evsel atık sular 720 mg/l toplam katı madde içerir. Toplam katı     maddenin yaklaşık 500 mg/l'si çözünmüş hâlde, geri kalanı ise askıda katı durumdadır. Çözünmüş ve askıdaki katılar sabit ve uçucu hâlde olabilir.

Koku: Atık suda bulunan organik maddelerin bozulmasıyla oluşan gazlar kokuya neden olmaktadır. Yağlar, petrol ve organik çözücüler de atık suyun kokmasına neden olur.

Sıcaklık: Genellikle atık su sıcaklığı, kış aylarında hava sıcaklığından daha yüksektir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığından daha düşüktür.

Renk: Su renksiz ve kokusuz bir maddedir. İçilebilir nitelikte bir suyun renksiz olması gerektiğini biliyoruz. Suyun rengi; içerisindeki endüstriyel atıklara, organik ve inorganik bir takım eriyiklere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Atık Suların Kimyasal Özellikleri

Biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ5): Atık sudaki organik maddelerin biyokimyasal oksidasyonu esnasında mikroorganizmalarca kullanılan çözünmüş oksijen miktarıdır

Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ): KOİ testi, atık suların organik maddelerin kullandığı  oksijen  miktarını ölçmek amacı ile yapılır. Atık suyun KOİ’si, BOİ’sinden daha yüksektir.

pH: Atık sudaki hidrojen iyonu yoğunlaşmasının parametresidir. Atık suyun pH değeri biyolojik ve kimyasal arıtma işlemlerinin belirlenmesinde önemlidir. İçme suyunun pH değeri 6–8 arasında, deniz suyunun 8, doğal suların 7 ve evsel atık suyun ise 7–8 arasındadır

Klorür: Evsel atık sularda klorürlerin belli başlı kaynağı insan idrarıdır. Su sertliğinin yüksek olduğu yörelerde, su yumuşatıcılarının kullanılması ile büyük miktarda klorür atık suya karışmaktadır.

Alkalinite: Atık suda alkalinite; kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum gibi elementlerin hidroksit,  karbonat ve bikarbonatların varlığından veya amonyaktan oluşmaktadır. Atık su genelde alkalidir.

Azot: Atık sudaki mikroorganizmalar için bir besin maddesidir. Azot yeterli olmadığı durumlarda atık suyun arıtılması için azot ilavesi gerekebilir. Evsel atık suda azot, biyolojik arıtım için gerekli miktarda vardır.

Fosfor: Atık sudaki mikroorganizmalar için bir besin maddesidir. Alıcı ortama deşarj edilen arıtılmış atık suda fosfor varsa alıcı ortamda ötrifikasyona (bitkilerin su içerisinde anormal çoğalması) sebep olabilir.

Kükürt: Sülfat iyonu doğal olarak atık suda mevcuttur. Sülfatlar, kimyasal olarak anaerobik (oksijensiz) koşullarda bakteriler tarafından sülfürlere ve hidrojen sülfüre (H2S) indirgenir. Daha sonra hidrojen sülfüre (H2S) biyolojik olarak sülfürik aside oksitlenir.

Ağır metaller ve zehirli bileşikler: Nikel, kuşun, krom, kadmiyum, çinko, bakır ve cıva gibi ağır metaller ve oluşturdukları bileşikler mikroorganizmalar için zehirlidir. Bu nedenle atık suyun biyolojik arıtımı safhasında sorun yaratır. Evsel atık sularda ağır metaller ve zehirli elementler bulunmaz.

Gazlar: Evsel atık sularda bulunan gazlar; azot, oksijen, karbondioksit amonyak ve metandır. Atık sulardaki oksijen miktarı, mikroorganizmaların oksijen tüketimi sebebi ile çok düşüktür. Atık suda bulunan organik maddelerin oksijensiz parçalanmasının yan ürünlerinden biri metan gazıdır. Bu gaz çabuk alev alan ve patlama tehlikesi olan bir gazdır. H2S gazının ise toksik etkisi çok fazladır.

Atık Suların Biyolojik Özellikleri Evsel atık sularda bulunan belirgin organizma grupları; bitkiler, hayvanlar, fungi, protozoa, virüsler, bakteriler ve algler gibi mikroorganizmalardır. Atıksu içinde bakteri, protozoa, virus, helmint gibi patojenik olabilecek mikroorganizma türleri bulunabilmektedir. Bu patojen organizmalar hastalıkla enfekte olmuş veya özel bir hastalığın(tifo, paratifo, dizanteri, diyare ve kolera gibi gastro intestinal sistem hastalıklarına yakalanmış) taşıyıcıları olan insanlar tarafından deşarj edilmektedir. Bu organizmalar oldukça enfeksiyöz oldukları için sanitasyonun zayıf olduğu bölgelerde özellikle tropiklerde her yıl binlerce ölümlere sebep olabilmektedirler.Koliform bakterileri insan atıklarından kaynaklanan kirlenmenin bir göstergesidir. Algler de tat ve koku problemlerine yol açmaktadır. Atık suyun arıtımı esnasında organik maddeler bakteriler aracılığıyla parçalanmaktadır.Atıksu Atırma; Suların çeşitli kullanımlar sonucunda atıksu haline dönüşerek yitirdikleri fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırabilmek, ve boşaltıldıkları alıcı ortamın doğal fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirebilmek için uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemlerinin birini veya birkaçına atıksu arıtma adı verilmektedir. Atıksuyun niteliğine göre kullanılacak arıtma prosesleri de farklılık göstermektedir.Atıksu içerisinde bulunan çözünmüş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetler sonucu giderilmesi için biyolojik arıtma tesisi, atıksu içerisinde çözünmüş veya askıda bulunan ve gravitasyonla (yerçekimi etkisi ile) çökelmeyen maddelerin çökeltilerek sudan uzaklaştırılması için kimyasal atıksu arıtma tesisi, suyun içerisinde bulunan ve kendiliğinden çökebilen katı maddelerin atıksudan uzaklaştırılması için fiziksel atıksu arıtma tesisi tercih edilmelidir. Bu prosesler ayrı ayrı kullanılabileceği gibi birbiri ardına gelecek şekilde de kullanılarak arıtma tesisi kurulabilir.

Atık Su Kanallarında Kullanılan Boru Çeşitleri

Atık su kanallarında, teknolojik gelişmelere bağlı olarak beton veya plastik boru çeşitleri kullanılır.

Beton Borular

Atık su kanallarında en yaygın olarak beton borular kullanılır. Fakat betonu aşındırıcı endüstri suları mevcutsa veya yeraltı suyu ile zemin agresif özellikte ise beton boru yerine plastik boru tercih edilir. Yağmur suyu kanalları için beton borular çok kullanışlıdır.

Beton borular, parçalar halindeki boruların birbiri ardına eklenmesi ile meydana gelir. Eklenerek yapıldığı için işçilik ve ek parçaları önemlidir. Kalitesiz malzeme kullanımı ve ucuz işçilik yüzünden atık suların kanaldan dışarı çıkması ihtimali vardır. Ayrıca betonun esnekliği fazla olmadığından boruların üzerinden ağır yüklerin geçmesi kırılma ve çatlamalara yol açar. Beton boruların ağırlığı fazla olduğu için kanal içinde döşenmelidir.

Plastik (Korige-Koruge) Borular

Plastik kanalizasyon boruları, polipropilen (PP) ve polietilen (PE) hammaddelerinden 45 cm çapa kadar üretilir. Aynı et kalınlığında halkanın mukavemet değeri polipropilende daha yüksek çıktığından daha fazla tercih edilir.

Avantajları:

Polietilen ve polipropilen yapıda olmasından dolayı korozyona yüksek dayanım gösterir.
Dış etkilere karşı garantili ömrü, 50 ile 100 yıl arasındadır.
Plastikler, hidrolik pürüzsüz olduğundan akışkana az direnç gösterir ve akışkan daha fazla doluluk oranı ile akar. Bu ise projede bir alt çap grubunun seçilmesi ile proje maliyetlerini düşürür. . Uygulama esnasında ürün zayiatı söz konusu değildir.
Beton ve döküme göre yoğunluğu çok düşük olduğundan iş makinesi ihtiyacı asgari seviyelere iner. Aşınma dayanımı yüksek olduğundan delinerek yer altı sularının ve toprağın kirlenmesine izin vermez. Zemin çakıllı olsa bile aşırı yükte o bölgeden içeri doğru esneyerek kırılmayı önler.Ağaçların kanala sızarak tıkamasına izin vermez.
Her türlü bağlantı parçası, özel ürünün proje için üretilebilmesine imkan tanır.
Elektrofüzyon ile birleştirildiğinden 4 bar basınçta dahi sızdırmaz, yerinden çıkarak dağılmaz.
Depremdeki sarsıntılarda, esnek olduğundan kırılarak devre dışı kalmaz. . Nehir, göl ve deniz geçişlerinde kullanılır.
Arıtma tesislerinden alınan ön arıtılmış suyun, deniz akıntılarına kadar tahliyesinde kullanılır.

6 Eylül 2017 Çarşamba

KANALİZASYON BACALARI

www.hambelinsaat.com

Kanalizasyon BacalarıBacalar; kanalların bakımını yapmak, numune almak, atık su akımını izlemek, kanalın temizliğini yapmak amacı ile içine girilebilen ve özel tipleri yetkili kurumlarca tespit edilmiş yapılardır. Bacalar, kanalizasyon tesislerinin en önemli elemanlarıdır; çoğunlukla betondan imal edilirTıpkı rögarlarda olduğu gibi, halka betonların üst üste konmasıyla istenilen yüksekliğe ayarlanır. Ayrıca, bacaların plastikten yapılmış çeşitleri de bulunur. İstenildiğinde, bacaların içersine girebilmek için bacaların üzerine delikli yuvarlak baca kapağı konur. Bacalar, kanal çapına göre 50-80 m aralıklarla yerleştirilir. Ayrıca, topoğrafik ve düşey eğimin değiştiği yerlere ve başlangıçlara konur.

3 çeşit baca vardır;
Muayene Bacaları :Bu bacalar; kanalların havalandırılması, temizlenmesi ve kontrolü için kullanılır.
Sokakların kavşak yerleri, mecraların istikamet ve eğim değiştirdiği ve kanalın düz gittiği kısımlarda kanal çapına bağlı olarak 50-150 m arasında bir baca konur. Mesafe mecra borusu çapına bağlı olarak baca aralıkları aşağıdaki şekilde belirlenir.

Çap (cm)                       Baca aralığı (m)
20-50                           50 m
60-80                           70 m
90-140                          100 m
140 ve üzeri                  125 -150 m
Şütlü Bacalar (Düşü Bacaları)
Sokak eğimlerinin akış için kabul edilen değerlerden fazla olması halinde, Şüt (düşüm) yapılır. Bir başka deyişle kanal eğimi Şüt inşası ile istenilen bir değere indirilir. şüt yapılan yere, muhakkak muayene bacası konur ve buna da şütlü baca denir. güt yüksekliği 2 m den fazla alınmaz. Özel durumlarda yerindeki koşullar elverişli olursa şüt yüksekliği 4 metreye çıkabilir. Ancak, şüt yüksekliğinden dolayı suyun kazanacağı kinetik enerji dolayısıyla tahribat yapmaması için tedbirler alınması gerekir
Yıkama Bacaları
kanalları yıkamaya yarayan bacalardır. Kanalın temizlenmesi amacıyla baş noktalarına ve diğer gerekli yerlere konur. Yıkama tertibatlı normal muayene bacaları, kanal şebekelerinin temizlenmesi için her zaman yeterli olmaz. Bu yüzden ayrık sistemde pis su kanallarının başlangıcında ve yeterli eğim olmayan yerlerde çöken maddelerin yıkanması gerekir. Kanalın  başında yıkama, yıkama bacaları ile yapılır.
Kanalın son kısımlarında ise yıkama bacalarına özel donanım konulur. Bu donanım, hem suyun toplanmasını hem de bu suyun ani olarak lağım borularına sevki ile borular içinde kuvvetli akıntı olmasını sağlayan, boru ağızlarına konan manevra cihazlarından oluşur. Geri tepmeyi önlemek ve belirli hacimde suyun toplanmasını sağlamak maksadıyla her türlü yıkama bacalarında dolu savak bulunur. Hızın 0,50 m/sn ve kanaldaki su yüksekliğinin 2 cm den az olduğu hallerde yıkama bacası yapılması gerekir. Yıkama bacaları, çapları 50 cm’ye kadar olan kanallar için tavsiye edilir. Daha büyük çaplı kanallarda yeterli derecede etkili olmaz.
Atık Su Kanallarının En Kesit Şekilleri
Atık suları kanalizasyon sistemi ile arıtma tesislerine ulaştırmak için borular, eğimli döşenir. Bu eğim, bazen atık suyun kendi haliyle akışını sağlamada yetersiz kalır. Bu durumlarda atık suyun akışını sağlamak için pompalar (terfi merkezleri) kullanır ve bu sayede atık suyun arıtma tesisine ulaşması sağlanır.
Seçilecek en kesitler, hidrolik yönden uygun olmalıdır. Su debisi, bu kesitlerin birinin veya diğerinin seçilmesinde çok önemli rol oynar. Bundan başka inşaat yüksekliğinin azlığı veya çokluğu da kanal en kesit şekilleri seçiminde diğer önemli bir husustur. Kanal profilleri yükseklikleri ve genişliklerinin oranına göre dörde ayrılır.
Daire Kesitli Kanallar
En çok kullanılan kanal, dairesel en kesit tipidir. Gerek hidrolik bakımdan, gerekse inşa bakımından en uygun olanıdır. Fakat karışık sistemde bilhassa kurak havalarda taban eğimi az olan yerlerde çamur ve buna benzer maddeler kolaylıkla dibe çöker ve kalır. Elverişli olmayan hızlar bu çökelti maddelerini sürükleyemez. Bu nedenle daire kesitli kanallar genellikle küçük kesitler için ( 50 cm’e kadar olanlar) tercih edilir.
Yumurta Kesitli Kanallar
Yumurta kesitli kanallar ile küçük su debilerinde diğer tip profilli kanallara nazaran daha büyük su derinlikleri elde  edilir. Bu sebeple kendi kendini yıkama özelliği vardır. Buna bağlı olarak tabanda yığıntı tehlikesi azdır. Bu tip profiller diğerlerine nazaran daha yüksek olduğundan daha büyük kanal derinliğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle inşaatları pahalıya mal olur. Bilhassa zemin sularının yüksek olduğu yerlerde yapılması zordur.
Açık Kesitli Kanallar
Açık kesitli kanallar trapez şeklinde yapılır. Yağmur kanalları, bazen de şehir dıGındaki ana kanallar, üstü açık olarak inşa edilir. Bilhassa heyelan bölgelerinde ve maden ocaklarının çok olduğu yerlerde zemin kitlelerinin kayması dolayısıyla boruların kırılma tehlikesi olan yerlerde açık kanallar; kapalı profillere tercih edilir.
Basık Profilli Kanallar
Basık profilli kanallar, inşa yüksekliği az olduğu hallerde tercih edilir. En kesitlerinde küçük su yükseklikleri meydana gelmesine rağmen büyük debiler geçirir. Tam dolu akmadıklarında, hidrolik bakımdan iyi sonuç vermez. Bu sebeple debilerin çok az değişik olduğu yerlerde, bir de hidrojeolojik bakımdan veya yeraltı su seviyeleri yüksek olan alçak yerlerdeki kanalları zemin seviyesine yakın geçirmek mecburiyeti olan bölgelerde kullanılır. Bu bakımdan yağış su kanallarına 20 ile 25 cm den daha büyük daire kesitler vermek gerektiğinde, basık profiller tercih edilir.

KANALİZASYON SİSTEMLERİ BİRLEŞİK SİSTEM - AYRIK SİSTEM

Kanalizasyon Sistemleri

Kanalizasyon sistemi, birleşik, ayrık, kısmen ayrık olmak üzere üç tiptir.
Birleşik Sistem
Birleşik kanalizasyon sistemi sıhhi atıklar (evler, ticari binalar ve endüstriyel tesislerden gelen sıvı ve sıvı içerisinde katı içeren) ve yüzey/yağmur sularının birlikte taşındığı sistemdir.
Birleşik sistem yerleşim yerlerinde yağmur suyu atık suya nazaran çok fazladır. Evsel atık su 1 birim ise yağmur suyu 40-800 birim kadardır.
Birleşik sistemde çatılardan akan, yaya kaldırımlarından ve yollardan toplanan yağmur suları, yapılardan gelen atık sularla aynı borulardan akar. Oluşan çok fazla miktardaki atık suyun arıtılması için büyük arıtma tesislerinin kurulması gerekir. Ayrıca çok yağmur yağdığı zaman, kanalizasyon sistemi taşabilir; pis sular yolları kaplar ve evlerin alt kat tuvaletlerinden taşar. Bu nedenle atık sularla yağmur sularının ayrık sistemle akıtılması daha yaygın bir uygulamadır. Bu sistemin kullanıldığı kanalizasyonlarda yağmur suları arıtılmadan ırmak ve göllere akıtılabilir ve yalnızca atık sular arıtılacağı için arıtma tesisleri daha küçük ve ucuz olur.
Birleşik sistemin avantajları;
Yollarda yalnız bir kanal hattı döşenir. Evlerden yalnız bir bağlantı hattı gelir.Şiddetli yağmur esnasında caddelerdeki toz ve pislikler kanalizasyonla arıtma tesisine gider. Ayrık sistemde ise bunlar nehirlere verilir.Ayrık sistemde, evlerden gelen kanallar bazen bilerek bazen bilmeyerek yanlış kanala bağlanır, birleşik sistemde böyle bir problem yoktur.İşletme ve bakımı kolay ve gerekli kanal uzunluğu ayrık sisteme göre daha azdır.Birleşik sistemlerde bakım işleri fazla zorluk çıkarmaz. Yağmurla birlikte kanallarda çöken atıklar sık sık temizlenir.Ayrık sistemde pis su kanalının bakımı daha zordur; suni olarak temizlenmesi gerekir. Dar sokaklarda trafiği aksatmamak için birleşik sistemin döşenmesi daha uygundur.
 Birleşik sistemlerin en büyük dezavantajı, dolu savaklardır. Dolu savaklar vasıtasıyla kanaldaki atıklar akarsuya  taşınır.
Ayrık Sistem
Ayrık atık su kanalizasyon sistemi, evsel atık sular ve endüstri artıkları ve yüzey / yağmur sularının ayrı olarak transfer edildiği sistemdir.
Atık su kanalı aşağıda, yağmur suyu kanalı ise daha yukarda bulunur. Bunun ekonomik şekli, yağmur suyunun yeryüzünden serbest olarak akmasıdır. Bu durumda kanala gerek duyulmaz. Sadece atık su için kanal yapılır. Yağmur suyu kanalı ile atık su kanalı arasında en az 30 cm’lik bir mesafe olması gerekir. Yağmur suyu kanalının minimum  çapı 30 cm; atık su kanalının minimum çapı, 20 cm’dir.
Ayrık sistemin avantajları:
Arıtma tesisi her zaman aynı şekilde yüklenir.Bu sistemde dolu savak ve ihtiyat (dengeleme) havuzları yoktur. Pompa istasyonlarının kapasitesi küçüktür.Nehirlere evsel atık sular gelmez. (Dolu savak olmadığı için) Endüstriye ait soğutma suları bu sistemle kanallara verilebilir.Atık su kanalının boyutu, birleşik sisteme nazaran daha küçüktür. (Küçük olduğu için akış hızı büyük olur ve çökelme az olur.Ayrık sistemde yağmur suyu kanalları için eğimler elverişli olduğundan en kesitler küçük olur ve genellikle kanallar ucuza mal olur ve hızlar yüksek olduğundan kanal temizliği için az su kullanılır   .www.hambelinsaat.com

9 Ağustos 2017 Çarşamba

istanbul'un kanalizasyonu nereye akıyor?

ARITMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

Atıklar, arıtma tesislerinde çamur uzaklaştırma, işlemi yoğunlaştırma, stabilizasyon ve susuzlaştırma olmak üzere temelde üç ana aşamadan oluşan işlemden geçer.

YERİN 20 METRE ALTINDA BİRİKİYOR

Kanalizasyon, mazgal ve rogar yolu ile yeraltı sisteminden gelen atık sular, yerin 20 metre altında bir haznede birikir. Gelen ilk sular kalın ızgara denen bir sistemle süzülür. (Bunlar sandalyeden kazağa kadar pek çok şey olabiliyor.) 

Kalın ızgaradan geçip tesis içindeki bir başka haznede biriken sular, çok güçlü pompalar ile yerin 10 metre yukarısına aktarılır ve ince ızgaralara doğru atıksular yönlendirilir. Burada da kalın ızgaradan kaçan küçük atıklar ayrıştırılır. Bunlar da jilet, prezervatif, mouse, telefon, kağıt para, ıslak mendil gibi şeylerdir. Ayrıştırılan bu atıklar konteynerlerde biriktirilir ve her akşam kamyonlarla çöplüklere götürülür. 

DIŞKI HAVUZLARI

İnce ızgaradan geçen atıksular 4 adet havuzda yönlendirirler. Burada da dışkılar dibe çöker. Bu dibe inen dışkılar kilometrelerce yol katettikten sonra incelerek dağılır ve kum haline gelir. Dibe çöken bu kumlar da sintine pompalariyla yukarıya aktarılır ve bant sistemiyle ayrı konteynırlara aktarılıp kamyonlarla çöplüklerin belirlenmiş bölümlerine dökülür.

TEMİZLENEN SU YER ALTINA

İnce kum haline dönüşen dışkılardan arındırılan sular tekrar yeraltına gönderilir. 

Arıtma çamurları, organik maddeler, azot, fosfor gibi bileşiklerce zenginleştirilmiş bir son üründür. Günümüzde gelişen çevre bilinci sayesinde çamur, bir yerde depolanıp uzaklaştırılmak yerine, geri kazanılmakta ve pek çok alanda yeniden kullanılmaktadır.

İŞTE PİSLİĞİN SON ADRESİ

Baltalimanı tesis çıkışından başlayan eğim boğaz çıkışına doğru 70 metreye kadar iner. Boğazda tespit edilmiş iki akıntı vardır. Üst akıntı dediğimiz birinci akıntı Karadeniz'den Marmara'ya doğru, alt akıntı ise Marmara'dan Karadeniz'e doğru gider.


70 metreden denize bırakılan atık sular Karadeniz'e dogru hızlıca yol alır. Uzun yolculuktan sonra Karadeniz de 300 metreye kadar inen sular orada takılır ve akıntı farkından dolayı da su yüzeyine çıkamaz.

3 Ağustos 2017 Perşembe

kanalizasyon hatları

Kanalizasyon tüm şehrin atık su hatlarının ve yağmur suyu hatlarının toplandığı yerdir. Kanalizasyon da zaman zaman tahribatlar meydana gelebilir. Bu tahribatlar hatlardaki künk adı verilen silindir beton kütlelerinin kırılması çatlaması halinde meydana gelebilir. Künklerin kırılmasına bazen ağaç kökleri neden olmaktadır. Ancak sadece doğanın değil insanların duyarsızlığı kanallarda tahribatlara ve tıkanmalara sebep olabilir. Özellikle klozetlerden atılan ıslak mendil ciddi tehlike arz eder. İçerisinde bulundurduğu maddeler sebebiyle ıslak mendil kanalda bir beton etkisi yaparak kanaldaki suyun akışını engelleyebilir. Ardından gelen tüm atıklar aynı yerde toplanmaya başlar ve zamanla rögar taşmaları olabilir.
Genelde insanlar taşma veya tıkanma olduğunda vidanjör aracını bilirler, aslında vidanjör aracı sadece kanaldaki suyu çeker. Bu, duruma göre kalıcı duruma göre geçici bir işlemdir.
Kanalda sorunun ne olduğunu bilmek bu hususta önemlidir. Sorunu tespit etmek üzerine kanal görüntüleme aracı ve ekipmanları devreye girer. Kamera robotu kanalizasyon hatlarına girecek ölçülerde imal edilmiştir ve üzerine takılan kamera sayesinde kanaldaki sorunları görüntüler. Eğer tıkanıklık var ise vidanjör suyu çekse de tıkanıklığı gideremez bu durumda kombine aracı gereklidir. Kombine aracı yüksek basınçlı su ile tıkanıklığı açarken diğer yandan kirli suyu çeken bir sistemle üretilmiştir. Ancak kombine aracıda künkler deki tahribatlara bir şey yapamaz, işte bu durumda görüntüsü alınan  yerin sorunu tespit edilip nokta kazı dediğimiz, yani kanalın bulunduğu yeri baştan sona kazmak yerine sadece sorunun olduğu yerin kazınıp künkün değiştirilmesi veya bakımının yapılması gerekir.
Bu yazının faydası olduğunu umarak tüm insanlardan çevre ve kendi sağlığımız için klozetlere herhangi bir atık madde atmamalarını sağlamayı hedefliyoruz.
Özellikle ciddi yağmur yağışlarında kanallardaki suların taşması ,yağmur suyu ve kanalizasyon suyunun birleşmesi zararlı bakterilerin ortaya çıkışını,üremesini sağlamaktadır.

31 Temmuz 2017 Pazartesi

RÖGAR

            ATIK SU RÖGARI
Bina tesisatından gelen atık sular, tek bir noktadan atık su rögarına verilir. Atık su rögarı ise bina atık sularının içine aktığı, numune almak, ölçümlerde bulunmak, atık su akımını izlemek için içine girilebilen ve özel tipleri yetkili birimlerce belirlenmiş bacalardır.
Atık su şebekelerinin ana şebekeye bağlanması ve akış doğrultusunun ve/veya seviyesinin değiştirilmesi amacıyla kullanılan, muayene ve bakım için ilgili görevlilerin ve/veya donanımların girişine olanak sağlayan, havalandırmaya ve hava dolaşımına izin veren su sızdırmaz düşey yapıya, rögar denir.Genellikle 70x70 cm çapında, bina arsası içine o yerin şartlarına uygun biçimde ve boyutta tam sızdırmaz özellikte kâgir veya betonarme olarak inşa edilir. Düz döşenmiş atık su borularına 30 m’de bir rögar yapılır. Ayrı parsellerde bulunan binalar için ayrı rögarlar yapılır.
Rögar bacaları parça beton halinde olup bu parçalar üst üste konularak istenilen yükseklik sağlanır. Bacaların içerisine girebilmek için en üste kapak konulur. Rögardan atık sular bağlantı kanalı aracılığıyla kanalizasyon borularına iletilir. Proje şartlarının elvermesi halinde iki veya daha fazla evin bir parsel rögara bağlantısı yapılabilir.
Atık su rögarları yaş ve kuru olarak iki şekilde yapılır. Yaş rögarlar, içine ulaşılabilir sızdırmaz haznelerdir. Yatay borular bu hazneye bağlanır. Atık su bu haznede dinlendiği gibi, bu hazneden borulara ulaşmak ve müdahale etmek mümkündür. Döşeme altından giden borulara konan temizleme kapaklarına ulaşabilmek için kuru rögar yapılır.
ANA RÖGAR
Binanın çevresindeki atık su rögarlarından gelen atık suların toplandığı rögardır. Her binada bir adet ana rögar bulunur. Şekli ve işleyişi yaş atık su rögarıyla aynıdır. Sadece ölçüleri 80x80 cm’dir. Ana rögardan şehir kanalizasyonuna bağlantı yapılır.

Dış atık su borularının döşenmesine şehir kanalizasyonuna bağlandığı noktadan başlanır. Kanalizasyona genellikle uygun yerlerde, bağlama ağızları bırakılmıştır. Bu yapılmamış ya da bırakılan ağzı bulmak mümkün değilse kanala bir delik açmak gerekir.
Şehir kanalı genellikle beton borudan yapılır. Delik sivri uçlu bir murçla veya kırıcı makine ile dikkatle açılır. Buraya, boru çapına eşit bir kol ağzı hazırlanır ve bol çimentolu harçla yerine tespit edilir.

              KANALİZASYON
Kanalizasyon, atık su ve sıvıların yerleşim bölgelerinden ve sanayi bölgelerinden uzaklaştırılması için kurulan boru ve kanallar (lağım) sistemidir. Kanalizasyon sistemi, boru hatlarından oluşur. Atık su ve yağmur sularını atık su arıtma tesislerine ya da diğer su kaynaklarına iletmede kullanılır.
Tarihteki ilk uygarlıklar, kentlerde taşkın yağmur sularını akıtmak için çoğu kez akaçlama sistemi kullanmışlardır. Özellikle Romalılar, hamamlardan çıkan atık suları taşıyan çok gelişmiG boşaltma sistemleri kurmuşlardır. Orta Çağda bu sistemler gerekli bakım ve onarım yapılmaması, kentlerin büyümeye başlamasıyla birlikte, pis sularla içme suyunun birbirinden yeterince ayrılamaması nedeniyle, tifo ve kolera salgınları görülmüştür. 19. yüzyıl ortalarında pis su sistemleriyle hastalıklar arasındaki ilişki anlaşılınca, atık suları arıtma ve etkili bir kanalizasyon sistemi kurma gereği ortaya çıkmıştır.

 Kanal sisteminde atık su, cazibe veya pompaj sistemleri ile taşınır.Cazibeli ana hat: Akış yer çekimi etkisi      sebebiyle oluşur, hat tam dolu olarak çalışmaz.Ana terfi hattı: Pompaj istasyonundan sıvı basınç altında      transfer edilir. Cazibeli akışın mümkün olmadığı yerlerde kullanılır.